Eindejaarsbrief 2011-2012

N I E U W J A A R S B R I E F  2 0 1 3

Om te beginnen:  allemaal een heel gelukkig en gezond 2013 toegewenst!

Gewoontegetrouw kijk ik, zo rond de jaarwisseling, graag even terug. Qua
gezondheid mogen we zeggen dat het ons redelijk goed gaat. Dat klink misschien
niet heel enthousiast, maar gelukkig zijn de hartritmestoornissen van Mien goed onder controle en mijn rug/heup beperkt mijn actieradius wel een beetje, maar ook weer niet zodanig dat ik er echt ongelukkig van wordt. Dus klagen we niet en gaan lekker door met de dingen waarmee we bezig zijn.  

We hebben het afgelopen jaar genoten van onze kinderen en kleinkinderen. Er
waren  stormachtige ontwikkelingen in het leven Aart, die een goed jaar geleden zijn flat op IJburg verliet en bij Surya introk. Ze wonen nu samen in de Lekstraat. Daar wonen ze nu met zijn drieën, want in hun gezin is Bruno geboren.
Dus opa Ton en oma Mien hebben nu twee prachtige kleindochters en een stoere
kleinzoon.

Ik noem Bruno stoer, omdat hij in de acht maanden van zijn leven al zoveel
heeft doorstaan. Om te beginnen was hij zo nieuwsgierig naar de wereld, dat hij
zeven weken eerder kwam dan verwacht. Hij bracht bovendien een grote moedervlek mee, die – nog voor hij eigenlijk geboren zou worden – in Brussel voor een groot deel is verwijderd.
Omdat de wond maar niet dicht wilde, heeft hij in het VU-ziekenhuis ook nog een
huidtransplantatie ondergaan. Dat alles belet hem echter niet om te groeien hij
als kool. Het is een prachtkereltje.

Bij Mathijs en Astrid was het allemaal wat rustiger. Astrid begon aan een
nieuwe baan. Ze is lerares en geeft nu in het MBO les in “in- and outdoor styling.” Dat is echt helemaal haar ding! Ook Mathijs heeft plezier in zijn werk en ik vind het geweldig om te zien hoe onze zonen hun vaderschap invullen.

Elke dinsdag vieren we opa- en omadag met Thara en Lione, onze kleindochters. Thara is ’s morgens op de peuterspeelzaal, zodat Lione dan alle aandacht krijgt en dat is genieten hoor. Ze is nu anderhalf en kletst werkelijk de oren van je hoofd en we staan er – net als bij Thara overigens – telkens weer versteld van hoeveel ze al begrijpt. Het allermooiste is om met die beide meiden te kleien en te schilderen.
Lekker kliederen en nog mooie dingen maken ook…. Geweldig!

Toen ik 14 jaar geleden met het (freelance) kerkenwerk begon, was dat met het
idee alleen nog maar dingen te doen die ik leuk vond. Zo werkt dat natuurlijk niet, want zelfs in het beroep van pastor zitten mindere elementen, vooral als je twee –nogal verschillende – gemeentes met elkaar mag combineren.  Dat laatste hoeft al niet meer en in de herfst van 2013 wordt de vrijheid nog groter. Wanneer het afscheid precies zal zijn, hangt ook een beetje af van de vraag hoe ver de kerkenraad dan is met de opvolging. Daar komen we wel uit. Tot nu toe geniet ik echter nog volop van het werk in Andijk.

Zo was het leuk om met rond de 30 kinderen een kerstmusical in te studeren en
die op kerstavond twee keer uit te voeren voor een stampvolle kerk.
Het weekend op Ameland met de jongeren van de gemeente was geweldig, maar ook de avonden in het leerhuis waar we niet alleen de Islam, maar ook onze eigen traditie beter leren kennen, door die twee te vergelijken. Verder vind ik het voorgaan in diensten nog steeds een prachtig onderdeel van het werk, evenals allerlei activiteiten in de missionaire sfeer.

Onze gemeente probeert aan de weg te timmeren door zich diaconaal op te stellen. We proberen ons steentje bij te dragen waar het gaat om eenzaamheidbestrijding. Onze jongeren maakten een maaltijd klaar in de kerk en organiseerden een high tea voor ouderen in het dorp. Iedereen is altijd welkom. Tijdens de jaarmarkt verkochten we twee bossen bloemen onder het motto: “Een voor jezelf en een voor je naaste!”  Ookvoor het twee deel van het seizoen staan er weer activiteiten op het programma.
We gaan door met het inloopspreekuur en  ook het stiltecentrum blijft open – zeker tot Pasen. Allemaal dingen die niet alleen voor de eigen gemeente, maar voor alle Andijkers en Werverhovers open staan, die daar wisselend gebruik van maken.


Ik ben in het voorjaar lid – en in september voorzitter – geworden van het bestuur van de Stichting “Hulpverlening vanuit de West-Friese Kerken.” Deze stichting heeft drie medewerksters in dienst, die geweldig werk doen op het gebied van crisisopvang. Mensen die bij “de instanties” tussen wal en schip (dreigen te) vallen, worden opgevangen. Via die functie kom ik – nog meer dan in het gewone pastoraat – in aanraking met noodsituaties waarvan heel veel brave burgers in dit land geen voorstelling hebben. Het doet goed om te zien dat de kerken in die hoek van de samenleving een belangrijke functie vervullen.
Dat is trouwens de hoek waar de kerk veel meer thuis hoort, dan in het centrum van de macht. Het ligt in de bedoeling een boek te gaan maken met (uiteraard geanonimiseerde) praktijkverhalen. Met dit vrijwilligerswerk werk hoop ik ook na mijn pensionering nog een aantal jaren door te gaan.

Dat laatste geldt niet voor mijn betrokkenheid bij “Sowieso” de TienerTheatergroep, die ik 23 jaar geleden mocht oprichten. Ik heb me pasgeleden teruggetrokken uit het bestuur en de functie van tourneemanager overgedragen. Het is mooi geweest, het is heel erg mooi geweest.

 

  AMAHORO!      

Ik heb ook het voorzitterschap van de Stichting “West-Friesland voor Burundi” (roepnaam AMAHORO) op me genomen. Bestuurslid was ik al.
Met een heel klein groepje mensen zorgen we er elk jaar voor dat er in Burundi 200 kinderen naar school kunnen gaan, die zonder onze inspanningen geen toekomst zouden hebben. Ook dat werk gaat uiteraard na de pensionering gewoon door. De eerstvolgende actie is op 8 februari 2013. Dat wordt er een


AMAHORO – benefietdiner  

Op vrijdag 8 februari in de oude dorpskerk van Wognum…
U kunt zich daarvoor opgeven via 0229-238450 of ton@co-llibris.nl

 

We serveren een heerlijk 5 gangendiner

onder de kroonluchters en met live-muziek…

Het wordt deze keer een culinair stamppottenbuffet

De prijs bedraagt € 37,50 (all in) Het menu

Amuse

Kop culinaire erwtensoep

Keuze uit drie stamppotten van de chef!

Een heerlijk winters dessert

Koffie met bonbons


                                                                                                                 
Het diner wordt
verzorgd door Vlasman Catering te Zwaag ________________________________________________________________________________________