De premiere

Judas, een nieuwe musical van Sowieso!

Zaterdag 28 mei – aanvang 20.30 uur – Dorpskerk Zwaag.  De feestelijke première van JUDAS, een musical met een andere kijk op Judas, de verrader. Kerk open 20.00 uur… dan is er koffie!.
Toegang € 8,50  in de voorverkoop via
www.co-libris.nl. (U bestelt via “contact” per e-mail het aantal kaarten) Bellen kan ook: 0229-238450 (het antwoordapparaat staat altijd aan) –
 Aan de zaal kosten de kaarten € 9,50. In beide gevallen inclusief consumptiebonnen.


Op 28 mei 2011 gaat er een nieuwe musical in première in de oude (Hervormde) Dorpskerk te Zwaag.
De oecumenische tiener theatergroep Sowieso speelt op die avond voor het eerst: JUDAS.
Ongeveer 25 jongeren en nog eens zoveel (jong)volwassenen achter schermen en knoppen brengen een geheel eigen productie onder regie van Jesper Huisman. De muziek is gecomponeerd door Mathijs Arents en de broers Sander en Jesper Huisman. “Judas” geeft een totaal andere kijk op Judas.

De schrijver, Ton Heijboer, heeft hem neergezet als een trouwe vriend, die Jezus een dienst wilde bewijzen. Die dienst is gierend uit de hand is gelopen. Ten slotte blijkt dat Judas degene is die wordt verraden door anti-globalisten en vele anderen.
In de dagen van Jezus dreigde Jeruzalem zijn uniek joodse karakter te verliezen. Het werd langzaam maar zeker een stad-als-alle-andere in het Romeinse Rijk. Mondialisering avant la lettre. De eerste scène speelt zich dan ook af op de tribunes van de plaatselijke arena.
Allerlei groepen verzetten zich tegen die gelijkschakeling. Hun motieven en middelen verschillen, maar het doel is hetzelfde: Bevrijding van de Romeinen. Dat kan alleen de Messias en dus zijn er al heel wat “Messiassen” opgetreden. De meesten eindigden aan een kruis.

Het is een verhaal dat laat zien hoe twintig eeuwen religie en politiek de reputatie van een mens volledig onderuit kunnen halen. Het begint al bij de evangelisten. Het oudste evangelie (Marcus) is niet negatief over Judas; het jongste (Johannes) veroordeelt hem het sterkst.
De vroege kerkgeschiedenis en ook de Middeleeuwen hebben hun stenen bijgedragen… 
De gevolgen zijn onafzienbaar gebleken; Judas werd langzaam veralgemeniseerd tot het type van de onbetrouwbare jood – de bodem van antisemitisme. Joden, moslims en ook de Roma in Europa weten weer wat het betekent als je als groep wordt gecriminaliseerd.

De musical beperkt zich bewust tot het al kan de schrijver het niet laten om dat te actualiseren.
Voor wie op zaterdagavond echt niet bij de feestelijke première kan zijn, is er nog de gratis middagvoorstelling op zondag 29 mei, om 15.00 uur, die Sowieso aanbiedt aan wijk noord van de protestantse gemeente Hoorn-Zwaag-Blokker. Zo houdt Sowieso de oude banden met Zwaag in ere en bedankt ze de gemeente voor het gebruik van het gebouw.